PUBLICERAT

Litteratur

Vykortets historia: Förlag, tryckerier, koder: Arne Sandström, Trafik-Nostalgiska Förlaget, Stockholm, 2015

Signaturförteckningar

Signaturförteckningar är sammanställningar av svenska vykortskonstnärers vykortsproduktion som föreningens medlemmar sammanställt och gett ut via föreningen.

Alla pappersupplagor av signaturförteckningar är nu i princip slut, därför har vi nu producerat en digital upplaga med samtliga förteckningar som levereras på USB. Beställningslänkar nedan.

Nr.

Signaturförteckning.

Beskrivning

Status

1-33

Samtliga hittills utgivna förtecknade nedan

Signaturförteckningarna levereras nedladdade i PDF-format på en USB-sticka. Innehållet består av scannade versioner av de äldre svart-vita tryckta signaturförteckningarna nr 1-25, samt direkt digitalt producerade i färg nr 26-33.

Dessutom medskickas de supplement vi fått oss tillskickade inklusive ett nyskrivet till nr 22 Edvard Forsström.

Pris

Medlemmar: 150 kr inkl porto

Beställ här.


Nya medlemmar kan få ett specialpris  för medlemskap och USB: 335 kr. (utanför Sverige 435 kr)

Beställ här.

33

Artur Olsson

Artur Evald Olsson föddes den 8 juli 1912 i Trelleborg. Han utbildade sig till arkitekt men vid 25 års ålder sadlade han om och blev tecknare, grafiker och skulptör. Artur Olsson dog den 22 november 1979.

Under åren 1941–1947 samt 1954–1955 gav Nordisk Konst varje år ut vykort baserade på illustrationer av Artur Olsson.

Föreningsmedlemmar kan ladda ner en PDF-version här.

32

Skandinaviska Kortcentralen

Sten Schüssler har förtecknat utgivningen för ett helt förlag, KC-KORT som startades 1929 av Nils Gustaf Granath och hans schlagerkompanjon Jules Sylvain. Förlaget blev inte långlivat men hann med en rad spännande signaturer och en del topografiska kort.

Förteckningen omfattar drygt 300 tecknade kort och ett 50-tal fotografiska.

Föreningsmedlemmar kan logga ner elektronisk kopia här. Ni kommer att behöva ett lösenord för nerladdning.

1 - 32

Beskrivningar av tidigare signaturförteckningar finns här.

Tryckta exemplar slut, ingår i USB.

Pressbyrån

Svenska Vykortsföreningen har ett sedan länge pågående projekt att samla in och dokumentera Pressbyråns utgivning av vykort. Pressbyrån var under stora delar av 1900-talet en av Sveriges största utgivare av vykort, främst topografiska men också tecknade signaturer som tex Nils Ameck, Alfhild Björklund, Albert Engström. KJELL mfl. Det finns också serier med Hundar, Lokomotiv m.m.

För att förenkla insamling av information av de uppskattade ca 40 000 utgivna vykorten planerar vi att successivt publicera utdrag ur databasen digitalt på vår hemsida. PDF-format, tillgängliga för våra medlemmar. Är du medlem och saknar det användarID och lösenord som behövs för åtkomst, kontakta info@samlavykort.se.

Vill du bidra till insamlingen? Klicka här